React Native یا Flutter کدام یک بهتر است؟ | باشگاه اپلیکیشن
زمان مطالعه: 8 دقیقه

React Native یا Flutter کدام یک بهتر است؟

React Native و Flutter فناوری‌های جدیدی برای توسعه برنامه‌های کراس پلتفرم (cross-platform) هستند. ری اکت نیتیو توسط کمپانی فیسبوک و فلاتر توسط گوگل طراحی شده‌اند. هر یک از آن دو...
۱
آبان

تیم باشگاه اپلیکیشن

React Native و Flutter فناوری‌های جدیدی برای توسعه برنامه‌های کراس پلتفرم (cross-platform) هستند. ری اکت نیتیو توسط کمپانی فیسبوک و فلاتر توسط گوگل طراحی شده‌اند. هر یک از آن دو با ورودشان به بازار توانستند توسعه‌دهندگان اپلیکیشن‌ و برنامه‌نویس‌ها را تحت تاثیر قرار دهند و محبوبیت زیادی بین آن‌ها پیدا کنند. Flutter و React Native تفاوت‌ها و شباهت‌های زیادی دارند. به همین خاطر گاهی برنامه‌نویس‌ها نمی‌توانند تصمیم‌گیری کنند که برای توسعه اپلیکیشن‌ از کدام یک استفاده کنند. در این مطلب به طور کامل این دو فناوری توسعه اپلیکیشن را با هم مقایسه می‌کنیم تا به شما کمک کنیم در شرایط مختلف، انتخاب مناسبی بین Flutter و React Native داشته باشید.

مقایسه ری اکت نیتیو (React Native) با فلاتر (Flutter)

1. زبان برنامه‌نویسی

فلاتر و ری اکت نیتیو، هر یک زبان برنامه‌نویسی خاص خودشان را دارند. پس توسعه‌دهندگان اپلیکیشن‌ برای کار با هر یک از آن‌ها تنها لازم است بر یک زبان برنامه‌نویسی تسلط داشته باشند. این ویژگی بزرگ‌ترین مزیت Flutter و React Native محسوب می‌شود و کار با آن‌ها را بسیار راحت کرده است.

– زبان برنامه‌نویسی React Native

React Native از زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت برای توسعه برنامه‌های کراس‌ پلتفرم استفاده می‌کند. جاوا اسکریپت در حال حاضر یکی از پرطرفدارترین زبان‌های برنامه‌نویسی است و معمولا با ری‌اکت و دیگر چارچوب‌های جاوا اسکریپت استفاده می‌شود. جاوا اسکریپت جزء زبان‌های برنامه‌نویسی dynamically typed است و نیاز به تعیین نوع متغیر ندارد.

– زبان برنامه‌نویسی Flutter

فلاتر از زبان برنامه‌نویسی دارت استفاده می‌کند. این زبان در سال 2011 توسط شرکت گوگل ایجاد شد. اما برنامه‌نویس‌ها به ندرت از آن استفاده می‌کنند. کار کردن با دارت برای توسعه‌دهندگان جاوا یا جاوا اسکریپت، آسان است چرا که دارت بیشتر از مفاهیم شیء گرایی پشتیبانی می‌کند.

2. معماری فنی

قبل از اینکه چارچوبی برای توسعه اپلیکیشن‌های کراس ‌پلتفرم انتخاب کنید، حتما از لحاظ فنی آن را بررسی کنید و با ویژگی‌هایش آشنا شوید.

– معماری فنی React Native

معماری React Native به شدت متکی به سیستم زمان اجرای JS است. سیستم زمان اجرای JS به JavaScript bridge نیز معروف است. در زمان اجرا، کد جاوا اسکریپت در کد نیتیو کامپایل می‌شود.  در حقیقت React Native از معماری Flux شرکت فیسبوک بهره می‌برد و برای برقراری ارتباط با ماژول‌های نیتیو از JavaScript bridge استفاده می‌کند.

– معماری فنی Flutter

Flutter از چارچوب دارت استفاده می‌کند که بیشتر اجزای داخلی را در خود جای داده است به همین خاطر سایز بزرگی دارد و برای برقراری ارتباط با ماژول‌های نیتیو به bridge نیاز ندارد. دارت چارچوب‌های زیادی دارد، از جمله Material Design و Cupertino. این چارچوب‌ها تمام فناوری‌های مورد نیاز برای توسعه برنامه‌های موبایل را فراهم می‌کنند. چارچوب دارت از موتور Skia C++ استفاده می‌کند و دارای تمام پروتکل‌ها، ترکیبات و کانال‌ها است. پس Flutter در موتور خود هر آنچه که برای توسعه برنامه لازم است را دارد.

3. نصب و راه‌اندازی

– نصب و راه‌اندازی React Native

چارچوب ری اکت نیتیو با استفاده از Node Package Manager قابل نصب است. برای توسعه‌دهندگانی که با جاوا اسکریپت کار کرده‌اند، نصب React Native آسان است. اما سایر افراد باید کار کردن با Node Package Manager را یاد بگیرند.

Node Package Manager می‌تواند پکیج را به صورت محلی یا گلوبال نصب کند و توسعه‌دهندگان باید دقیقا بدانند که باینری کجا قرار دارد. در ضمن برنامه‌نویس‌‌ها برای نصب React Native روی macOS باید HomeBrew package manager را نیز داشته باشند.

– نصب و راه‌اندازی Flutter

با دانلود باینری برای یک پلتفرم خاص از Github، می‌توان فلاتر را نصب کرد. مثلا در مورد macOS توسعه‌دهندگان باید فایل flutter.zip را دانلود کنند و به عنوان متغیر Path آن را اضافه کنند.

اگر هنگام نصب و راه‌اندازی فلاتر یا ری اکت نیتیو با اشکال مواجه شدید با شماره 02191070034 تماس بگیرید و از کارشناسان باشگاه اپلیکیشن کمک بگیرید.

مقایسه ری اکت نیتیو (React Native) با فلاتر (Flutter)

4. توسعه API و رابط کاربری

هنگام توسعه اپلیکیشن‌های کراس پلتفرم بسیار مهم است که فریم ورک شما API هایی داشته باشد که به راحتی به ماژول‌های نیتیو دسترسی پیدا کند.

– توسعه API و رابط کاربری React Native

چارچوب اصلی React Native، رابط کاربری و API دسترسی دستگاه را فراهم می‌کند. برای دسترسی به بیشتر ماژول‌های نیتیو، React Native باید به کتابخانه‌هایی که دیگران نوشته‌اند، تکیه کند به همین خاطر وابستگی بسیار زیادی به این کتابخانه‌ها دارد.

– توسعه API و رابط کاربری Flutter

چارچوب Flutter از اجزای رابط کاربری، دسترسی API دستگاه، تست و آزمایش، مدیریت صحیح و تعداد زیادی کتابخانه تشکیل شده است. به همین خاطر نیاز ندارد از کتابخانه‌هایی که دیگران نوشته‌اند، استفاده کند. پس هر آنچه را که برنامه‌نویس‌ها برای توسعه اپلیکیشن‌های موبایل نیاز دارند، در اختیارشان می‌گذارد. Flutter همچنین دارای ویجت‌هایی برای Material Design و Cupertino است که به توسعه دهندگان این امکان را می دهد تا به راحتی رابط کاربری را در هر دو سیستم عامل IOS و Android ارائه دهند.

5. بهره‌وری توسعه‌دهنده اپلیکیشن

هر چه بهره‌وری توسعه‌دهندگان افزایش یابد، فرایند ساخت اپلیکیشن با فلاتر یا با ری اکت نیتیو نیز با سرعت بیشتری تکمیل می‌شود.

– بهره‌وری React Native

ری اکت نیتیو دارای ویژگی hot reload است که هنگام آزمایش و ایجاد تغییرات در رابط کاربری، باعث صرفه‌جویی در زمان توسعه‌دهنده اپلکیشن می‌شود. از نظر پشتیبانی از IDE نیز توسعه‌دهندگان می‌توانند به انتخاب خود از هر ویرایشگر متن یا IDE استفاده کنند.

– بهره‌وری Flutter

Flutter نیز دارای ویژگی hot reload است و کار کردن با برنامه آزمایشی آن راحت است. اما با پیچیده‌تر شدن برنامه‌ها، توسعه‌دهندگان باید مفاهیم جدید Flutter را یاد بگیرند و از آن استفاده کنند. همچنین دارت، زبان برنامه‌نویسی رایجی نیست و بسیاری از IDE ها و ویرایشگرهای متن از آن پشتیبانی نمی‌کنند.

6. پشتیبانی جامعه

به محض اینکه توسعه‌دهندگان به فناوری جدیدی علاقه‌مند می‌شوند و از آن در فرایند توسعه اپلیکیشن استفاده می‌کنند، سعی می‌کنند جامعه و گروهی تشکیل دهند و دانش و تجربه‌های خود را با یک دیگر به اشتراک بگذارند.

– React Native

ری اکت نیتیو در سال 2015 طراحی شد و تا به امروز محبوبیت زیادی به دست آورده است. توسعه‌دهندگان React Native در GitHub و کنفرانس‌های سراسر جهان با یک‌دیگر ارتباط بر قرار می‌کنند و از این طریق اشکالات خود هنگام کار کردن با این فناوری توسعه اپلیکیشن را حل می‌کنند.

– Flutter

امروزه توسعه‌دهندگانی که از Flutter استفاده می‌کنند از طریق جلسات و کنفرانس‌های آنلاین با یک دیگر ارتباط برقرار می‌کنند و روزانه به تعدادشان اضافه می‌شود. اما هنوز منبع کافی برای توسعه‌دهندگان و حل مشکلات‌شان هنگام کار با فلاتر وجود ندارد.

7. تست اپلیکیشن‌ها

روش سریع برای بازخورد گرفتن از کدهای نوشته شده، تست کردن آن‌ها است.

– React Native

همان طور که قبلا گفتیم ری اکت نیتیو یک چارچوب جاوا اسکریپت است و در جاوا اسکریپت تعدادی ابزار برای تست و آزمایش وجود دارد. مثلا از ابزار Jest می‌توان برای تست snapshot استفاده کرد. با این حال، وقتی صحبت از ادغام یا تست سطح کاربری می‌شود، هیچ‌گونه پشتیبانی رسمی برای React Native وجود ندارد. ابزارهایی مانند Appium و Detox برای تست برنامه‌های ری اکت نیتیو وجود دارد اما از آن‌ها نیز به طور رسمی پشتیبانی نمی‌شود.

– Flutter

فلاتر مجموعه‌ای از ابزارها را برای تست اپلیکیشن‌ فراهم کرده است. Flutter ویژگی جالبی برای تست‌های ویجت دارد که می‌توان در آن تست‌های ویجت را برای آزمایش رابط کاربری ایجاد کرد و آن را با سرعت تست‌های واحد اجرا کرد.

تفاوت و مقایسه طراحی اپلیکیشن ری اکت نیتیو با فلاتر

 ری اکت نیتیوفلاتر
سال ورود به بازار20152018
شرکت سازندهفیسبوکگوگل
زبان برنامه نویسیجاوا اسکریپتدارت
معماری فنیبرای برقراری ارتباط با ماژول‌های نیتیو از JavaScript bridge استفاده می‌کند.برای توسعه برنامه‌ها و نمایش رابط کاربری از کتابخانه ویجت خود استفاده می‌کند.
نصب و راه‌اندازیبا استفاده از Node Package Manager نصب می‌شود.با دانلود باینری برای یک پلتفرم خاص از Github نصب می‌شود.
توسعه APIبرای دست‌یابی به ماژول‌های نیتیو از کتاب‌خانه‌هایی که دیگران نوشته‌اند استفاده می‌کنند.امکانات لازم را دارد و لازم نیست از کتابخانه‌هایی که دیگران نوشته‌اند استفاده کند.
ویژگی Hot Reloadدارددارد
پشتیبانیپشتیبانی جامعه خوبی دارد.پشتیبانی‌اش هنوز کیفیت مطلوب را به دست نیاورده است.
تست و آزمایشپشتیبانی رسمی برای تست برنامه‌ها ندارد.ابزار زیادی برای تست و آزمایش دارد.

ری اکت نیتیو ( React Native) یا فلاتر ( Flutter )؟

پاسخ به این سوال بستگی به شرایط پروژه دارد. اگر پروژه بزرگی دارید و می‌خواهید برنامه‌های کراس پلتفرم پیچیده طراحی کنید، بهتر است از ری اکت نیتیو استفاده کنید. چرا که ری اکت نیتیو پشتیبانی قوی‌تر و مستندات گسترده‌تری نسبت به فلاتر دارد. همچنین اگر قصد استفاده مجدد از یک کد برای ساخت اپلیکیشن، برنامه وب یا برنامه دسکتاپ را دارید، ری ‌اکت نیتیو انتخاب مناسب‌تری نسبت به فلاتر است.

هرگاه می‌خواهید برنامه‌ای با حجم کم و در زمان کوتاهی طراحی کنید، از فلاتر کمک بگیرید. مثلا اگر قصد دارید برای کسب‌وکارتان کمینه محصول پذیرفتنی (MVP) بسازید یا می‌خواهید برنامه‌ای UI محور ایجاد کنید بهتر است از فلاتر استفاده کنید.

اگر هنوز هم نمی‌دانید برای اجرای پروژه‌تان فلاتر مناسب‌تر است یا ری اکت نیتیو، می‌توانید با پشتیبانی باشگاه اپلیکیشن مشورت کنید و بهترین گزینه را انتخاب کنید.

جمع‌بندی

در این مطلب سعی کردیم دو چارچوبی که برای ساخت برنامه‌های کراس پلتفرم مورد استفاده قرار می‌گیرند را به طور کامل با هم مقایسه کنیم. این دو چارچوب فلاتر و ری اکت نیتیو هستند که شباهت‌ها و تفاوت‌های زیادی با هم دارند و دارای نقاط ضعف و قوت خاصی هستند. به همین خاطر به طور قطعی نمی‌توان گفت کدام یک بر دیگری برتری دارد. بهتر است بر اساس شرایط و نوع پروژه خود تصمیم بگیرید که از فلاتر استفاده کنید یا ری اکت نیتیو.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    این مطالب را حتما بخوانید