مدل درآمدی کسب و کار (نیم‌نگاهی تخصصی به مدل درآمدی) | کسب درآمد اینترنتی | باشگاه اپ
زمان مطالعه: 13 دقیقه

مدل درآمدی کسب و کار (نیم‌نگاهی تخصصی به مدل درآمدی)

همه ما این جمله معروف را صدهزار بار شنیده‌­ایم که “موفقیت اتفاقی نیست“. حالا این یعنی چه؟ یعنی اینکه در هر زمینه­‌ای، مخصوصاً کسب وکار، باید قوانینی وجود داشته باشند...
۲۷
بهمن

تیم تولید محتوای باشگاه اپ

همه ما این جمله معروف را صدهزار بار شنیده‌­ایم که “موفقیت اتفاقی نیست“. حالا این یعنی چه؟ یعنی اینکه در هر زمینه­‌ای، مخصوصاً کسب وکار، باید قوانینی وجود داشته باشند که باعث موفقیت ما شوند.

اشتباه نکنید، قرار نیست که در این مقاله شعار بدهیم! ما می­‌خواهیم شما را با یکی از ارکان موفقیت در کسب و کار آشنا کنیم، تا یک قدم به آن نزدیک­تر شوید.

یکی از مهم‌ترین ارکان موفقیت در کسب و کار، انتخاب مدل درآمدی مناسب است. در این مطلب سیر تا پیاز مدل درآمدی را برای شما توضیح می‌دهیم.

با کمک مطالبی که اینجا یاد می‌گیرید می‌توانید استادانه‌تر برای درآمد خود برنامه‌ریزی کنید و حتی روش‌های مختلف درآمدزایی از اپلیکیشن هم یاد بگیرید.

تا انتهای این مطلب با باشگاه اپ همراه باشید.

مدل درآمدی چیست و چه اهمیتی در کسب و کار شما دارد؟

بعضی از تکنیک­‌ها هستند که به­‌کارگیری آن‌ها خیال صاحبان کسب‌و‌کار را از بابت درآمد و سوددهی راحت می‌کنند؛ از طرفی اگر از آن‌ها به‌عنوان یک صاحب کسب‌و‌کار استفاده نکنید در حق خودتان ظلم کرده‌­اید. یکی از این روش‌­ها استفاده از مدل درآمدی است که در این بخش در مورد آن توضیح می­‌دهیم.

فرض کنید که شما یک کسب و کاری راه انداخته‌­اید. شاید در چند ماه اول کارتان بگیرد و همه چیز گل و بلبل باشد، اما آیا فکر ماه­‌ها یا سال­‌های بعد را کرده­‌اید؟

هر چقدر هم که درآمدتان خوب باشد، بالاخره احتمال دارد که روزی به مشکل مالی بخورید. شرایط اقتصادی هیچوقت یکسان نیست، بنابراین باید به یک درآمد پایدار برسید.

سوال اصلی این است که در کسب و کار از چه روشی می­‌توان برای درآمدزایی استفاده کرد؟

اینجا است که استفاده از مدل درآمدی کسب و کار اهمیت پیدا می­‌کند. این مدل دقیقاً به­‌منظور تامین هزینه‌­های کسب و کارها و مدیریت منابع درآمد استفاده می­‌شود. یعنی شما تمام راه‌های مناسب برای درآمدزایی را پیدا کنید و به­‌کمک استراتژی­‌های متفاوت آن‌ها را مدیریت کنید.

این موضوع را هم به­‌خاطر داشته باشید که مدل درآمدی با مدل کسب و کار متفاوت است. مدل درآمدی فقط به شما کمک می­‌کند تا از راه­‌های متنوع درآمدزایی کنید. اما مدل کسب و کار جامع­‌تر بوده و به­‌طور کلی شامل تمام ساختارها و روش‌­هایی است که کسب و کارتان برپایۀ آن‌ها اداره می‌­شود. پس این دو موضوع را باهم اشتباه نگیرید.

بگذریم؛

اصلاً چرا باید مدل درآمدی داشت؟

چون به خودمان مغرور می‌شویم! فکر می‌کنیم  که خداروشکر درآمد خوبی دارم پس اصلاً چه نیازی به مدل درآمدی و این داستان­‌هاست؟ آنفدر خوب و خفن هستم که اصلاً نیازی به این کارها نمی‌بینم.

درست همینجا اشتباه می‌کنیم!

اشتباه  این است که تاثیر مدل درآمدی را جدی نمی­‌گیریم. این مدل می­‌تواند درآمد کسب و کار را چند برابر کند، از کاهش درآمد هم جلوگیری کند.

برای مثال فردی که مقداری از سرمایه خود را صرف ساخت اپلیکیشن می­‌کند، حتما باید یک مدل درآمدی برای اپلیکیشن خود در نظر بگیرد، وگرنه طولی نمی­‌کشد که تمام سرمایه‌­اش را از دست بدهد.

این جمله معروف را به­‌خاطر بسپرید که همیشه با داشتن یک مدل درآمدی خوب موفق نمی­‌شوید، اما با نداشتن آن حتما با شکست مواجه می‌­شوید.

حتی کسانی که به­‌عنوان انجمن خیرین برای کمک به مردم جمع می­‌شوند هم باید از این روش استفاده کنند. در غیر این صورت چشم بر هم بگذارند کمک­های مالی خرج شده‌­اند و تنها خیرین می‌­مانند و انجمن بی­‌پولشان!!!!!

انواع مدل درآمدی؛ به همراه مزایا و معایب هرکدام

مدل­‌های درآمدی بسیار متنوع هستند که هرکدام از آن‌ها بسته به شرایط مالی و ویژگی­‌های کسب و کارتان، می­‌توانند انتخاب خوبی باشند. یک کاغذ و خودکار بردارید و ادامۀ مطلب را بخوانید. نوبت شما رسیده!

مدل درآمدی تبلیغاتی

هنگام استفاده از یک اپلیکیشن یا وبسایت با تبلیغ­‌های مختلف روبه رو شده‌اید؛ احتمالاً کمی هم روی مخ‌تان بود. اما الان داستان متفاوت است. حالا دیگر قرار است به این موضوع از دید صاحب کسب و کار نگاه کنید.

یکی از ساده‌­ترین روش­‌های درآمدزایی دریافت تبلیغات است. صاحبان کسب و کار که به‌­دنبال راهی برای افزایش درآمد می­‌گردند، پیش خود می­‌گویند که چه انتخابی بهتر از مدل درآمدی تبلیغاتی! این مدل هم پربازده و هم راحت است به همین دلیل، رایج­‌ترین و راحت­‌ترین نوع مدل درآمدی شناخته شده است.

یوتیوب مثال روشن همین مدل درآمدی است. اخبارش از هر جهت به گوش می‌رسد که فلان شخص با چندین میلیون بازدیدکننده، پردرآمدترین یوتیوبر سال معرفی شده است.  یوتیوب این مقدار پول را از تبلیغات به‌دست می‌آورد.

اما تبلیغات همیشه  هم پربازده نیست. خودتان چند بار یک اپلیکیشن یا وبسایت را به‌خاطر تبلیغاتش رها کردید؟

یکی از معایب تبلیغات، آزاردهنده بودن آن برای مخاطبان است. این موضوع بعضی مواقع به ضرر شما تمام می‌شود. به این صورت که مخاطب با دیدن تبلیغات زیاد، آزرده می­‌شود و دیگر برای رفع نیازهایش به سراغ کسب و کار شما نمی­‌آید.

جدا از آن برای اینکه از این روش به درآمد خوبی برسید باید میلیون­‌ها مخاطب داشته باشید، که جذب این تعداد مخاطب کار آسانی نیست.

مدل درآمدی وابسته

کسی نیست که قبل از خرید آنلاین یک محصول در مورد آن تحقیق نکند. مثلا شخصی که می‌­خواهد به­‌صورت اینترنتی یک قهوه­‌ساز بخرد، حتما قبل از سفارش نظرات مختلف را می­‌خواند تا مطمئن شود این وسیله کیفیت و کارایی لازم را دارد.

شما می­‌توانید از این شرایط به­‌عنوان یک روش برای درآمدزایی استفاده کنید. به­‌این صورت که محصولات یک شرکت را مورد نقد و بررسی قرار می­‌دهید و لینک­‌های مربوط به خرید آن محصولات را تبلیغ می­‌کنید. در آخر باتوجه به تعداد محصولاتی که از طریق شما فروش رفته، از آن شرکت کمیسیون دریافت می­‌کنید.

به این روش مدل درآمدی وابسته می­‌گویند که می­‌توانید در کنار مدل درآمدی تبلیغات یا به­‌طور مستقل، از آن استفاده کنید. البته درآمدی که از این روش به­‌دست می­‌آورید خیلی بیشتر از روش تبلیغات است.

این نکته را هم در نظر داشته باشید که مدل درآمدی وابسته، درآمد شما را باتوجه به زمینه کسب و کارتان محدود می­‌کند. همچنین باید مخاطبان زیادی داشته باشید تا بتوانید به­‌کمک این مدل به درآمد مناسبی برسید.

مدل درآمدی اشتراک

یکی از بهترین روش‌­های درآمدزایی برای کسب و کارهایی که در زمینه تولید محتوا یا ارائه خدمات فعالیت دارند، مدل درآمدی حق عضویت یا اشتراک است.

با استفاده از این روش، شما به­‌جای اینکه محتوای خود را به­‌طور کامل به­‌فروش برسانید، هزینه کمی از مشتریان دریافت می­‌کنید، تا آنها اجازه دسترسی و استفاده از محتوای شما در طولانی مدت را داشته باشند.

کلید موفقیت در استفاده از این مدل درآمدی، آن است که به­‌جای پیدا کردن مشتریان جدید، تمرکز خود را بر حفظ مشتریان فعلی بگذارید. چون اگر نرخ مشتریانی که اشتراک خود را لغو می­‌کنند، از نرخ مشتریان ثابت کمتر شود، شرایط مالی سختی به‌­وجود می­‌آید.

حفظ تعداد مشتریانی که حق عضویت دارند کمی دشوار است، اما به این موضوع فکر کنید که با رعایت این نکته شما یک منبع درآمد ثابت و پربازده خواهید داشت.

مدل درآمدی بر اساس تقاضا

در این مدل درآمدی، شما به ازای هر بار تقاضا و استفاده مشتریان از خدمات یا محصول­‌تان، از آن‌ها هزینه دریافت می­‌کنید.

برخلاف مدل درآمدی اشتراک که در آن اجازه دسترسی در طولانی مدت وجود دارد، در این مدل تعداد دفعاتی که یک محصول در اختیار مشتری قرار می­‌گیرد محدود است.

برای مثال، در یک اپلیکیشن تماشای آنلاین فیلم و سریال، برای هربار دیدن یک فیلم یا یک قسمت از سریال باید هزینه آن را بپردازید.

یکی از مهمترین مزایای این مدل درآمدی آن است که صاحبان کسب و کار می­‌توانند به­‌راحتی محبوب­‌ترین محصولات یا خدمات مورد استفاده مشتریان را بررسی کرده و بیشتر در همان زمینه سرمایه‌­گذاری کنند.

مدل درآمدی فریمیوم

مدل درآمدی فریمیوم به­‌گونه‌­ای است که شما بخشی از خدمات خود را به‌­صورت رایگان ارائه می­‌دهید، اما اصلی­‌ترین نیاز کاربران را شناسایی کرده و در ازای رفع آن نیاز پول دریافت می­‌کنید.

برای مثال، اپلیکیشن لینکدین که در دو نسخه پریمیوم (پرداختی) و فریمیوم (رایگان) موجود است. نسخه پولی این اپلیکیشن قابلیت­‌های زیادی دارد که کاربران معمولی نمی‌­توانند از آن استفاده کنند.

مزیت مدل درآمدی فریمیوم این است که مخاطبان چشمه‌­ای از خدمات و محصولات شما را می­بینند و تشویق می­‌شوند که برای نسخه کامل آن پول بپردازند.

اما باید درنظر داشته باشید که این مدل درآمدی کمی زمان­‌بر است. یعنی برای جذب مخاطب و تشویق او برای خرید محصولات پولی به زمان و سرمایه زیادی نیاز دارید.

مدل درآمدی کسب درآمد قبل از هزینه

حتما الان از خود می­‌پرسید که مگر همچین چیزی ممکن است؟ بله، شما می‌­توانید قبل از صرف هزینه، درآمد کسب کنید. درواقع، این روش یکی از محبوب­‌ترین مدل­های درآمدی است.

برای مثال، یک شرکت ساخت مبلمان در چین، به نام My Fab اعلام کرده که مشتریان می­‌توانند مبلمان مورد دلخواه خودشان را طراحی کنند. اما نکته مهم این است که آن‌ها باید برای سفارش مبلمانی که طراحی کرده‌­اند، مبلغی را بپردازند.

به این روش، کسب درآمد قبل از هزینه می­‌گویند که به شما کمک می­‌کند بدون نیاز به سرمایه اولیه زیاد، کسب و کارتان را رونق دهید. همچنین این روش باعث می­‌شود که سرمایه شما همواره درحال گردش باشد و میزان پول غیرقابل دسترس کمتر شود.

چه نوع مدل درآمدی برای کسب و کار خودم انتخاب کنم؟

انتخاب مدل درآمدی مناسب برای کسب وکارتان، به­‌خصوص اگر استارتاپ هستید، بسیار مهم است، چون تاثیر مستقیم بر موفقیت یا عدم موفقیت شما دارد.

مدل­های درآمدی تعداد زیادی دارند و هیچوقت نمی­‌توان به­‌طور قطعی گفت که چه مدل درآمدی برای چه کسب و کاری مناسب است. اما در این بخش نکاتی را می­‌گوییم که انتخاب را برای شما راحت­‌تر می‌­کند.

  • اولین نکته­‌ای که برای انتخاب مدل درآمدی باید در نظر داشته باشید، این است که بهترین نوع آن‌ها، مدل­‌هایی هستند که با ایده کسب و کارتان مطابقت دارند.

برای مثال، فرض کنید که شما قصد دارید یک برند ایجاد کنید و محصولات یا خدمات مخصوص برند خود را ارائه ­دهید. در این صورت منطقی نیست که خدمات یا محصولات برندهای دیگر را تبلیغ کنید. کاری که باید بکنید این است که تعداد مشتریان ویژه برند خود را افزایش دهید که این موضوع به­‌کمک مدل درآمدی وابسته اتفاق نمی­‌افتد.

  • به­‌خاطر داشته باشید که هیچ مدل درآمدی مخصوص کسب و کار شما وجود ندارد، پس به یک نوع مدل درآمدی قانع نشوید. پربازده­‌ترین مدل­‌های درآمدی که با کسب و کار شما سازگار هستند را پیدا کنید تا چندین منبع درآمد داشته باشید.
  • اگر می­‌بینید که یک کسب و کار با استفاده از یک مدل درآمدی مشخص به موفقیت رسیده است، سعی نکنید که از آن تقلید کنید. چون موفقیت یک کسب و کار به­‌وسیله یک مدل درآمدی به­‌معنای آن نیست که کسب و کارهای دیگر هم با استفاده از آن مدل قطعا موفق می‌­شوند.
  • برای پیاده­‌سازی مدل درآمدی کسب و کارتان، خلاقیت به­‌خرج دهید. به راه و روش‌­های تکراری کفایت نکنید و مدل­‌های درآمدی مورد نظر خود را به روش­‌های خلاقانه و جدید به­‌کار بگیرید.
  • هیچ‌وقت بدون داشتن یک مدل درآمدی کسب و کارتان را پیش نبرید. همانطور که در اول این مقاله توضیح دادیم، داشتن یک مدل درآمدی ضروری است. درنهایت اگر برای انتخاب مدل درآمدی مناسب با کسب وکارتان مطمئن نبودید، بهترین گزینه موجود را انتخاب کنید و نگران نباشید؛ چون در مسیر کسب و کار هم می­‌توانید مدل­‌های درآمدی مختلف را امتحان کنید و بهترین­‌ها را در نظر بگیرید. نکته مهم این است که کسب و کار شما نباید هیچوقت بدون مدل درآمدی باشد.

انتخاب مدل درآمدی برای اپلیکیشن

یکی از مهم‌ترین چالش­‌ها برای ایجاد کسب و کار از طریق اپلیکیشن، انتخاب مدل درآمدی مناسب است. قطعا وقتی شما چندین میلیون تومان صرف طراحی اپلیکیشن می­‌کنید، انتظار دارید که آن مقدار پول جایگزین شود، که این موضوع فقط با داشتن یک مدل درآمدی مناسب اتفاق می­‌افتد.

به­‌طور کلی مدل­‌های درآمدی اپلیکیشن­‌ها به 4 دسته تقسیم می­‌شوند:

  • مدل درآمدی رایگان (Free Model): با استفاده از این مدل هیچ سودی دریافت نخواهید کرد و باید از طریق روش­‌های دیگر درآمدزایی کنید.
  • مدل درآمدی فریمیوم (Freemium Model): در این مدل بخشی از امکانات اپلیکیشن به­‌صورت رایگان در اختیار کاربران قرار می­‌گیرد و درآمد شما از بخش دیگر اپلیکیشن که به­‌صورت پولی در نظر گرفته شده به­‌دست می­‌آید.
  • مدل پیمیوم (Paymium Model): کاربران برای استفاده از اپلیکیشن و بعد از آن برای دسترسی به امکانات بیشتر باید مقداری پول بپردازند.
  • مدل پرداخت (Pay Model): کاربران فقط برای ورود به اپلیکیشن و استفاده از آن باید هزینه کنند یعنی با پرداخت اولیه به تمام امکانات اپلیکیشن دسترسی پیدا می­‌کنند. این نوع اپلیکیشن­‌ها معمولا به­‌صورت اپلیکیشن­‌های پولی شناخته شده‌­اند.

این 4 مدل، اصلی­‌ترین مدل­‌های درآمدی برای اپلیکیشن است. به‌­طوری که حتما برای ساخت اپلیکیشن، باید یکی از این 4 نوع را در نظر داشته باشید.

اما همانطور که گفتیم، شما می­‌توانید از چند مدل درآمدی به‌­طور همزمان استفاده کنید تا درآمدتان افزایش پیدا کند. برای مثال اگر مدل درآمدی فریمیوم را برای اپلیکیشن خود انتخاب کرده‌اید، می­‌توانید از مدل تبلیغاتی هم که در بخش­‌های قبل توضیح دادیم، به­‌عنوان یک منبع درآمد استفاده کنید.

نکته مهم برای انتخاب مدل درآمدی مناسب، این است که شما قبل از هرچیزی باید تکلیف کسب و کارتان را روشن کنید. از خود بپرسید که هدف من از ایجاد این اپلیکیشن چیست؟ آیا کسب و کار من شامل یک بازار جهانی می­‌شود یا یک بازار کوچک­تر؟

بعد از اینکه هدف خود را مشخص کردید، حالا باید ببینید که ساخت اپلیکیشن چقدر هزینه برداشته و با چه مدل درآمدی می‌­توان آن را جبران کرد و به سود رسید؟

اگر بازار کسب و کار شما بسیار داغ است و رقبای زیادی دارید، بهترین مدل درآمدی برای کسب و کار شما، مدل فریمیوم است. با استفاده از این روش شما یک قدم از رقبای خود جلو زده‌اید، چون به کاربران اجازه می­‌دهید تا بخشی از امکانات اپلیکیشن­‌تان را تست کنند و با خیال راحت برای گزینه­‌های بیشتر، پول بپردازند.

اما در صورتی که اپلیکیشن شما محتوای خاصی ارائه می­‌دهد و کاربرد آن برای مخاطبان واضح است، می‌­توانید از مدل پیمیوم استفاده کنید. اگر هم که فکر می­‌کنید کاربران با یک بار پرداخت هزینه، دیگر نیازی به دسترسی­‌های بیشتر ندارند، مدل پرداختی بهترین گزینه است.

پس تا اینجا فهمیدیم که انتخاب مدل درآمدی مناسب کاملا به نوع اپلیکیشن­ و بازار کسب و کارتان بستگی دارد که شما باید با در نظر گرفتن تمام جوانب، بهترین مدل­‌ها را انتخاب کنید.

بعد از انتخاب مدل درآمدی، بحث قیمت گذاری مطرح است. اینکه بر چه اساسی باید قیمت­‌گذاری کنیم و چه استراتژی­‌هایی باید به­‌کار بگیریم؟

همیشه به‌­خاطر داشته باشید که اگر قیمت بالا انتخاب کنید و روی آن تخفیف بگذارید، خیلی بهتر از آن است که اول اپلیکیشن خود را رایگان قرار دهید و بعد قیمت مناسب برای آن در نظر بگیرید.

این کار حس منفی در مخاطب ایجاد می­‌کند. برخلاف آن برچسب­‌های تخفیف همیشه درناخودآگاه انسان تاثیر مثبت دارند و آدم را به خرید تشویق می­‌کنند.

پس باید در انتخاب مدل درآمدی دقت داشته باشید. درست است که هرزمان می­‌توانید مدل درآمدی خود را تغییر دهید، اما توجه داشته باشید که این موضوع، مخصوصا در ابتدای راه‌­اندازی اپلیکیشن، تاثیر زیادی در سرنوشت کسب و کار شما دارد.

جمع­‌بندی

امیدواریم با خواندن این مقاله، به اهمیت بالای مدل­‌های درآمدی در کسب و کار و اپلیکیشن پی­‌ برده باشید. البته بحث انواع مدل­‌های درآمدی بسیار گسترده‌­تر از این حرفاست، ولی ما در این مقاله محبوب­‌ترین و پرکاربرد­ترین مدل­‌های درامدی را به­‌همراه مزایا و معایب­‌شان توضیح دادیم تا شما با اطمینان کامل، بهترین آن‌ها را انتخاب کنید. در آخر، تمام نکاتی که برای انتخاب مدل درآمدی در اپلیکیشن نیاز است را هم بیان کردیم.

اگر سوالی دارید در بخش نظرات از ما بپرسید.

نویسندۀ این مقاله خانم مهسا غلامی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    این مطالب را حتما بخوانید